روانشناسی شخصیت ؟ personality psychology

9 دی 1401 - خواندن 6 دقیقه - 1098 بازدید



روانشناسی شخصیت ؟

Personality--Psychological--aspects


سلسله نظرها و اندیشه های اساتید و پژوهشگران در خصوص روانشناسی شخصیت...

 بنا به نظر اندیشه های اندیشمندان در خصوص شخصیت که فرموده اند: شخصیت ، تشکیل شده است از الگوهای ویژه فکری ، احساسی ، و رفتاری که هر فرد را از افراد دیگر متمایز میسازد . بدین گونه که روانشناسی شخصیت سرچشمه درونی دارد و در طول حیات بشر تقریبا پایدار باقی می ماند. روانشناسی شخصیت ، ویژگی ها ی یگانه افراد و نیز مشابهت ها بین گروه هایی از افراد را مورد مطالعه قرار میدهد. در کتاب روانشناسی شخصیت نوشته محسن قاضی چاپ 95 آمده است که : روانشناسی ، دانش مربوط به روح و جان است . به زبانی ساده تر میتوان گفت که روانشناسی ، برسی مطالعه پدیده های ذهنی از هر گونه در بر میگیرد و دانسته های خودآگاه و ناخودآگاه ذهن را مورد پژوهش قرار میدهد ؟
دسته شخصیتی :
 لازم است بدانیم که همه ی انسانها با روابط خود رشد و تکامل میابند . هر بار که دسته شخصیتی شما با دسته ای دیگر ارتباط برقرار می کنند؟ شاید سرانجام خوبی نداشته باشد ولی شخصیت مان در حال رشد کردن است. بی گمان به سبب تجربه ها و پستی و بلندی هایی که با آن مواجه می شوید به انسان کامل تر تبدیل خواهید شد و سرانجام خواهید توانست در طول عمر خود هدیه های ارزنده ای به همنوعانتان ببخشید.
 در منابع روانشناسی ، مسئله شخصیت از جهات مختلف مورد برسی و تحقیق دانشمندان قرار گرفته است و در باره معنی شخصیت ، منشاء شخصیت ، سنجش شخصیت ، پریشانی شخصیت ، رشد شخصیت و مطالب دیگری مربوط به شخصیت ، بحث و گفتگو کرده اند.برای آنکه راه احراز شخصیت را بشناسیم و تا جایی که ممکن است خویشتن را بشناسیم و تا جایی که ممکن است خویشتن را به شایستگی بسازیم به اختصار پیرامون آن بحث می کنیم .
شخصیت چیست :
 می دانیم با آنکه همه ی مردم انسانند و در ساختمان جسم و جان و صفات نوعی ، شبیه یکدیگرند با این حال از جهت خصوصیات طبیعی و تربیتی با یکدیگر متفاوتند و هر انسان من حیث المجموع وضعی مخصوص به خود را دارد. از شخصیت تعریف های فراوانی شده است و این کلمه را به طرق گوناگون بکار برده اند ؟ گرچه روانشناسان ، شخصیت آدمی را با عبارات مختلفی تعریف و تفسیر کرده اند اما در تمام تعریفها دو نکته اساسی وجود دارد که همه ی دانشمندان در توصیف به آن عنایت و توجه دارند ، یکی تالیف مجموعه ی صفات طبیعی و اکتسابی مخصوص هر فرد که وی را یک واحد ممتاز و بینظیر در جامعه بحساب میآورد و آن دیگر مسئله ی سازگاری اجتماعی است . به عبارت روشنتر معرف شخصیت ، مجموعه ی صفات طبیعی و اکتسابی مخصوصی است که آدمی را در روابط عمومی و سازش های اجتماعی تعیین می کند و ارزش افراد را در جامعه آشکار می سازد. یک انسان واقع بین همواره در حال تعادل است، وجودش را همین گونه که هست قبول میکند. در واقع خویشتن را می شناسد و میداند در نهانش چیست و کیست . خویشتن را فریب نمی دهد و گرد کارهای ناشدنی و ناشایست نمی گردد. به استعداد و ظرفیت خویش ایمان دارد و به تلاش خود متکی است. آگاهی از خود به او اعتماد به نفس میدهد که در نتیجه آن زندگی وی روشن ، پرثمر و سرشار از رضایت خواهد بود و هیچ چیز نمی تواند در شخصیت خود ساخته و خود شناخته او نفوذی دروغین یابد. " کامروایی ها و ناکامی ها ، پیشروی ها و عقب ماندگی ها ، موفقیت ها و محرومیتها و خلاصه خوشبختی ها و بدبختی های همه ی مردم عموما و نسل جوان خصوصا بر اساس زیبائهای زندگی و ارزشهای حیات و کیفیت و کمیت آنها استوار است. کسانی که از راه فعالیتهای مشروع با اندازه گیری صحیح در راه نیل به ارزشهای زندگی کوشش می کند و از زیبائی های اجتماعی برخوردار میشوند، شخصیت شایسته ای بدست میآورند و خوشبخت و کامروا امرار حیات می نمایند ، در صف نیکوکاران قرار میگیرند و عمر خود را به پاکی می گذرانند. کسانی که بر اثر سستی و مسامحه کاری از انجام وظائف مشروع و قطعی خود شانه خالی می کنند و به ارزشهای زندگی که پایه ی سعادت آنها است پشت پا میزنند شخصیت انسانی و عزت اجتماعی خویش را درهم می شکنند و زندگی را با محرومیت و بدور از شخصیت اجتماعی و خانوادگی با ناکامی می گذرانند و سرانجام درمانده و بدنام از جهان می روند . کسانی که بر اثر حرص و ولع ، شهوت پرستی و عیاشی یا خودپسندی و جاه طلبی دچار تندروی میشوند و برای نیل به ارزشهای مورد نظرشان به کارهای ناروا و اعمال غیر مشروع دست میزنند شخصیت خود را فاسد میکنند، به صفات ناپسند آلوده میشوند ، منفور جامعه میگردند و عمرشان با ناپاکی و بدبختی طی می شود . 
نکته دیگری که در رشد صحیح شخصیت ما انسانها اهمیت بسیار دارد ، شناختن اخلاق حمیده و تمیز آن از صفات ناپسند است. مشکلی که در این راه وجود دارد این است که بعضی از خلقیات پسندیده و ناپسند بقدری باهم مشابهند و در مجاورت یکدیگر قرار دارند که با مختصر غفلت ممکن است خلق خوب آدمی به خلق بد مبدل گردد . به عنوان مثال عزت نفس که از صفات عالیه شخصیت است اگر از حدودش تجاوز نماید تکبر مذموم خواهد شد و همچنین تواضع که از خلقیات حمیده است اگر از اندازه اش بگذرد به تملق مذموم مبدل میشود . .... ادامه دارد
منابع:
جنبه های روانشناسی. محسن قاضی 
استاد فلسفی





روانشناسی شخصیت شخصیت چیست