تبیین الگوی طراحی اقلیمی براساس قیاس وتشابه ازعناصرمعماری کاروانسرای بافتقدیم بلاد شاپورکهگیلویه(نمونه موردی: باغ موزه دفاع مقدس تپه ی نورالشهدایدهدشت بارویکرد معماری ایرانی اسلامی)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 506

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

DSCONF03_143

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1396

چکیده مقاله:

استان کهگیلویه و بویراحمد درجنوب غربی مرکز ایران واقع شده است. این استان، از شمال بااستان چهارمحال وبختیاری ،از جنوب با استانهای فارس وبوشهر، از شرق بااستانهای اصفهان وفارس واز غرب با استان خوزستان همسایه است.ازخصوصیات بارزآن باتوجه به شرایط جغرافیایی استان، هر چه در امتداد اصلی کوههای زاگرس از شمال شرقی به جنوب غربی نزدیکتر شویم، از ارتفاع کوهها و مقدار بارندگی و رطوبت هوا به طور محسوسی کاسته میشود. این وضعیت طبیعی، مشخصات اقلیمی دوگانهای را پدید آورده و استان را به دو ناحیه سردسیری و گرمسیری تقسیم کرده است در هر کدام از این دو ناحیه در اجزای تشکیل دهنده معماری تفاوت هایی دیده می شود. آب وهوای گرم وخشک مناطق گرمسیری درتابستان وبرف بارندگی زیاد مناطق سردسیری درزمستان عامل اصلی شکل گیری معماری و شهرسازی این ناحیه می باشد. بافت شهری و روستایی به صورت متراکم است و جهت استفاده از حداکثرآسایش و جلوگیری ازشدت و فشارگرمای تابستان، اجزای تشکیل دهنده محیط اسکان به صورت بافت متراکم واستفاده ازحیاط مرکزی وسایه اندازی درمحوطه ها استقرار می یابند. به خصوص در معماری این منطقه از عناصری جهت دفع گرما و حداکثر سایه اندازی و هدایت بادمطلوب به داخل فضاهاواستفاده ازحوض آب درحیاط مرکزی جهت جبران رطوبت ازدست رفته توسط گرمای هوا استفاده شده، تا از این طریق بتوانند به نوعی معماری همساز با اقلیم دست یابند؛ از جمله این عناصر معماری عبارتند از: ایوان،زیرزمین، حیاط مرکزی ،حوض ، هشتی،رواق و...که درادامه به معرفی هرکدام پرداخته شده است. مجموعه این عوامل در کنار عامل درون گرایی، سبب ایجاد معماری منحصر به فردی شده که می توان اقلیم را علت اصلی شکل گیری آن دانست. به طور کلی درون گرایی به همراه بام تخت ومسطح وگاهآ طاق وگنبد ویژگی خاص معماری این منطقه می باشد. در این معماری مرز مشخصی بین درون و بیرون وجوددارد و فضاهای باز، نیمه باز بناها، فضای درون و بیرون را با هم ترکیب می نماید.. در تحقیق حاضر، باتوضیحاتی که درباره ویژگی های معماری بافت قدیم منطقه داده می شود سعی بر آن است که تصویری کلی از معماری کهگیلویه ارایه گردد. معماری ای که در اثر شرایط اقلیمی خاص منطقه شکل گرفته و بیانگر نوعی متفاوت از طراحی اقلیمی است. در این مجال به شرح اصول و الگوی معماری بافت سنتی کهگیلویه پرداخته می شود. برای رسیدن به این منظور از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است.

نویسندگان

احمد قاسمی

کارشناسی ارشد معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

مهدیه عابدی

دکتری شهرسازی، دانشیارگروه معماری دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

محمدرضا بمانیان

دکتری معماری، استادیار گروه معماری دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

حمیدرضا لیلیان

دکتری شهرسازی ، دانشیار گروه معماری دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • کسمایی، مرتضی، 1387اقلیم ومعماری نشرخاک ...
  • قبادیان، وحید، 1384 بررسی اقلیمی ابنیه ایران انتشارات دانشگاه تهران ...
  • رازجویان، محمود، 388 1آسایش درپناه معماری همسازباقلیم، انتشارات دانشگاه شهید ...
  • مجیدی، نورمحمد، 379 1، تاریخ کهگیلویه ...
  • یعقوبی، غفار، 382 1تاریخ وجغرافیای کهگیلویه وبویراحمد ...
  • رازجویان، محمود، 379 1آسایش درپناه باد، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی ...
  • نمایش کامل مراجع