تحلیل تاثیر هندسه قوس های کند و تند بر کیفیت صوتی سالن های سخنرانی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 158

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ATJIK-7-13_012

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1402

چکیده مقاله:

بیان مساله: از گذشتگان تا امروز کیفیت صوتی در کالبد فرم معماری فضاهای جمعی مورد توجه معماران قرار داشته است. تا به حال معادله برازش(تعیین معادله درجه سه نقاط روی خم ها با تقسیم مساوی) و کالبد فرم قوس های کند و تند از دیدگاه آکوستیکی فضای سخنرانی بزرگ مقیاس مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته است. با تحلیل و بررسی معادله برازش و کالبد فرم در قوس­ های تند و کند پرکاربرد از دیدگاه آکوستیک، می توان به ساختار شکلی و ریاضی قوس متناسب با کیفیت صوتی پی برد که به صورت مستقیم تحت تاثیر حجم، سطح، ارتفاع به دهانه و برازش منحنی قوس می­ باشد. پژوهشگران کیفیت صوتی فرم سقف منحنی باتوجه به نوع قوس، مصالح، ارتفاع و تاریخچه آن ها پرداخته اند. این مقاله تاثیر قوس کند و تند با تفکیک بر اساس معادله برازش منحنی و بر اساس کندی و تندی ترسیمی در معماری سنتی در قوس­های پرکاربرد ایرانی از دید کیفیت صوتی فضای سخنرانی مورد بررسی قرار می­ دهد.سوال تحقیق: سوال اصلی این است که پارامترهای معماری و معادله برازش منحنی انواع قوس های کند و تند چه تاثیری بر کیفیت صوتی سالن سخنرانی دارند؟اهداف تحقیق: پژوهش حاضر به بررسی مولفه ­های اکوستیکی فضای سخنرانی در سه گروه فرم گنبدی و تاقی و تاقی چرخشی در انواع چفد پرکاربرد با توجه به کندی و تندی قوس­ ها از لحاظ عنوان سنتی توسط استاد کاران معماری ایران و کندی و تندی قوس­ ها بر اساس معادله­ های برازش منحنی پرداخته شود.روش تحقیق: جمع ­آوری داده ­ها بر پایه داده های کتابخانه ای و قوس ­های شبیه سازی شده می­ باشد. با استفاده از شیوه ترکیبی (شبیه­ سازی، تحلیل توصیفی) در دسته بندی مقالات کاربردی جای می ­گیرد، روش تحقیق بدین گونه که پس از ترسیم دقیق نمونه ها به روش استادکاران به صورت الگوریتمی در نرم­افزار گرس­ هاپر و سپس به محاسبه برازش منحنی با روش ماتریسی با نرم افزار اس­ پی ­اس ­اس۲۲ پرداخته شد. بعد از آن شبیه ­سازی آکوستیکی با استفاده از نرم ­افزار اودون انجام گرفته است. تحلیل توصیفی قوس­ ها با نمودار ویلیون توسط نرم افزار آراستدیو و تحلیل همبستگی قوس کند و تند میان متغییر­های معماری و آکوستیکی با روش اسپیرمن با نرم افزار اس­ پی ­اس­ اس پرداخته شد.مهم ­ترین یافته ­ها و نتیجه ­گیری تحقیق: تحلیل ها آشکار ساخت که قوس ­های کند در زمان واخنش و شاخص انتقال­ گفتار دارای میانه بالاتر و در مولفه وضوح گفتار دارای میانه پایین ­تر از قوس تند می­ باشد. کاهش حجم فرم ­ها موجب افزایش مقدار شاخص انتقال گفتار و کاهش زمان واخنش و وضوح گفتار می­ گردد. بهتر است در فضاهای سخنرانی با سقف گنبدی یا طاقی از قوس های کند استفاده گردد در فرم­ های طاقی محل قرار گیری سخنران در ضلع کناری یا در محور عمود بر محور اصلی قرار گیرد.

نویسندگان

فرشته کامرانی

دانشجوی دکتری، معماری، هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران

منصور یگانه

استاد مدعو، گروه معماری، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.(هیات علمی گروه معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران).

محمد رضا بمانیان

استاد مدعو، گروه معماری، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.(هیات علمی گروه معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران).

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ایزدپناه, فرزین. (۲۰۱۸). کاربرد برازش خم و روش حداقل مربعات ...
  • Barron, M. (۲۰۰۹). Auditorium acoustics and architectural design. Routledge.۳۱۷. https://doi.org/۱۰.۴۳۲۴/۹۷۸۰۲۰۳۸۷۴۲۲۶Beranek, ...
  • Cairoli, M. (۲۰۱۸). Architectural customized design for variable acoustics in ...
  • Savioja, L. (۲۰۱۰). Real-time ۳D finite-difference time-domain simulation of low-and ...
  • Svensson, P., & Kristiansen, U. R. (۲۰۰۲). Computational modelling and ...
  • Yeh, C.-Y., & Tsay, Y.-S. (۲۰۲۱). Using Machine Learning to ...
  • نمایش کامل مراجع