ارزش ایام عمر ؟ در رشد شخصیت جوان... گفتار فلسفی

3 مرداد 1402 - خواندن 5 دقیقه - 559 بازدید


 برای آنکه نوبالغان و جوانان به اخلاق حمیده و صفات پسندیده متخلق گردند و شخصیت شان به خوبی و شایستگی رشد نماید و در نتیجه به سعادت واقعی نائل گردند لازم است همواره به 3 نکته ی اساسی متوجه باشند .

 اول _ ارزش ایام عمر :

جوانان باید بدانند که هر روز از ایام زندگی آدمیان به منزله ی یک واحد از مجموع نقد عمر آنها است . در نظر اولیاء گرامی اسلام خوشبختی و سعادت کامل نصیب کسانی است که از تمام واحدهای عمر خود به درستی استفاده کنند و هر روز به مقدار یک روز به کمال معنوی و رشد شخصیت انسانی خویش بیفزایند و یک قدم در راه سعادت پیشروی نمایند .

امام صادق علیه السلام در باره رشد مداوم شخصیت و کمالات روز افزون انسان فرموده است : کسی که دو روزش در بهره ی زندگی و رشد انسانی یکسان باشد در معامله نقد عمر مغبون است و کسی که امروزش بهتر از دیروز باشد شایسته است که مورد غبطه دگران واقع شود و توفیق او را تمنا کنند و کسی که امروزش بدتر از دیروز باشد محروم از رحمت حق است و کسی که نفس خود را پیوسته در کمال تازه ای نبیند و در معنویات خویش احساس فزونی ننماید در معرض کمبود و نقص قرار گرفته است و کسی که در راه نقص قدم بر می دارد هیچگاه هدایت نخواهد شد و رو به زوال است .

 دوم _ ارزشهای زندگی :

در نظر بعضی از جوانان ، علم و ایمان ، فضیلت و تقوی ، کار و کوشش و نظائر اینها بزرگترین ارزش زندگی است ، اینان شخصیت خود را بر وفق آن ارزشها می سازند و سیمای اجتماعی خویش را با دست یافتن به آنها می آرایند . ! در نظر بعضی از جوانان خوشگذرانی افراطی، لذت و شهوترانی و چیزهایی مانند آنها ارزنده ترین امور زندگی است ، اینان نیز در راه نیل به ارزشهای مورد نظرشان کوشش می کنند و شخصیت اخلاقی و سیمای اجتماعی خود را بر وفق آنها می سازند . تفاوت ارزش اشیاء و اعمال در نظر جوانان نه تنها حاکی از اختلاف روحیه و معرف طرز تفکر آنان است بلکه از اختلاف نظرها ، هدفها و تفاوت فعالیت جوانان میتوان به ارزش معنوی خود آنان نیز پی برد .

کسی که کمال روحی و تعالی روانی را عالیترین ارزش زندگی دانسته و بر اثر کسب علم و ایمان در جامعه محبوب شده است ارزش وی همان ارزش علم و ایمان است ، کسی که همتش گردآوری مال بوده و با جمع کردن ثروت ، جمال اجتماعی بدست آورده است معیار ارزش وی همان مال و ثروت است ، کسی که عالیترین ارزش در نظرش پهلوانی و قهرمانی آمده و با سعی و کوشش به هدف خود رسیده است ارزش شخصیت او با ارزش پهلوانی نسنجیده می شود . خلاصه میزان ارزش هر انسان آن صفتی است که سیمای اجتماعی او را آراسته و در جامعه به وی حسن و جمال بخشیده است . جوانان موظفند با کمک تعالیم الهی و مربیان لایق ارزشهای واقعی و ثمربخش زندگی را به درستی تشخیص دهند و در انتخاب آنها کمال دقت را معمول دارند و بهترین ایام عمر را در راهی صرف کنند که سرانجام به آنان عزت اجتماعی و سعادت انسانی عاید سازد . ؟ بعضی از جوانان به گناه دل می بندند و پاره ای از کارهای مضر و خطرناک را اعمال ارزنده زندگی می پندارند ، عمر شریف را در راه آنها تباه می نمایند و به عواقب ناشایست آن آلوده می گردند . پس از آنکه فرصتهای گرانبهای جوانی و سرمایه ی عمر عزیز از دستشان رفت به خطای خویش پی میبرند و از کرده های خود پشیمان میشوند ولی آن موقع خیلی دیر شده و ندامت سودی نخواهد داشت . 

 سوم _ حدود ارزشهای اخلاقی :

نکته دیگری که در رشد صحیح شخصیت جوانان اهمیت بسیار دارد شناختن اخلاق حمیده و تمیز آن از صفات ناپسند است . مشکلی که در این راه وجود دارد این است که بعضی از خلقیات پسندیده و ناپسند به قدری با هم مشابهند و در مجاورت یکدیگر قرار دارند که با مختصر غفلت ممکن است خلق خوب آدمی به خلق بد مبدل گردد . مثلا عزت نفس که از صفات عالیه شخصیت است اگر از حدش تجاوز نماید تکبر مذموم خواهد شد و همچنین تواضع که از خلقیات حمیده است اگر از اندازه اش بگذرد به تملق مذموم مبدل می شود . در هر صورت برای آنکه جوانان در فرا گرفتن اخلاق حمیده و رشد شخصیت به خطا نروند و دچار سیئات اخلاقی نگردند لازم است همواره از تعالیم دینی و برنامه های علمی استفاده کنند و با کمک راهنمایان شایسته و مربیان حاذق در راه پرورش خلقیات خویش قدم بردارند .....


ارزش عمررشد شخصیت صفات حمیده