برنامه ریزی در راستای احیای محیط طبیعی رود دره های شهر تهران بارویکرد توسعه پایدار مطالعه موردی : رود دره - کلکچال و جمشیدیه بااستفاده از مدل (SWOT)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,227

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICSDA01_1260

تاریخ نمایه سازی: 16 خرداد 1394

چکیده مقاله:

وجه مشترک در میان تمامی تعاریف متعددی که از پایداری و توسعه پایدار ارایه گردیده حفظ محیط زیست انسان به عنوان بستر توسعه است گسترش ناموزون شهرها بدون توجه به توانمندی های محیط های طبیعی، تعادل بین شهر و طبیعت را مختل نموده است . رود- دره های شهری به عنوان یکی از عناصر ساختار اکولوژیکی شهرها می توانند نقش موثری در جهت ایجاد تعادل بین فضای انسان ساخت شهر و طبیعت و ارتباط انسان با طبیعت داشته باشند . شهر تهران با قرار گرفتن در دامنه های جنوبی البرز و وجود رود دره های کوهستانی جاری در بافت شهر دارای شرایط جغرافیایی خاصی است . این رود در ه ها می توانند نقش مؤثری در زمینه تأمین منابع آب شیرین، کریدورهای طبیعی جریان آب و هوا و محیط های زیست مناسب، فضاهای گردشگری و سبز و استقرار فعالیت های خدماتی و تفریحی عمومی ایفا نمایند . بررسی وضع موجود رود در ه های شهر تهران نشان می دهد که این رود در ه ها نه تنها سبب ارتقاء کیفیت محیط زیست نیستند بلکه به دلایل متعدد خود سبب بروز آشفتگی های مختلف شده و موجب تنزل کیفیت زندگی گشته اند مقاله حاضر به بررسی روند برنامه ریزی در راستای احیای محیط طبیعی رود دره ها در شهر تهران پرداخته و به طور موردی به مطالعه رود دره کلکچال و جمشیدیه را به عنوان یک نمونه از این رود- دره ها پرداخته است و با انجام مشاهدات میدانی و بررسی اسناد، بر اساس امکانات و فرصت ها، محدودیت هاو تهدیدات، راهبردهایی در قالب پیشنهادهای اولیه به منظور برنامه ریزی احیای محیط طبیعی رود دره ارائه کرده است . نتایج تحقیق نشان می دهد که تعیین حریم برای رود دره، قانونمند نمودن ساخت و سازها، به حداقل رساندن تهدیدات سیلابی رودخانه توسط راهکارهای مدیریتی، جلوگیری از ترکیب آب های آلوده با آب رود دره، - حفاظت و گسترش پوشش گیاهی، تبدیل محیط رود دره - به مکان زیست پرندگان و محلی مناسب برای مراسمات مختلف و ... می توانند در احیای این رود دره به عنوان یک شریان حیاتی زیست محیطی، تفریحی و خدماتی در بهبود کیفیت زندگی شهروندان تهرانی موثر باشد.

نویسندگان

حسین حاتمی نژاد

دانشیار جغرافیا وبرنامه ریزی شهری ، دانشگاه تهران،ایران

عباس رضایی کرسامی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران،ایران

رشید یوسفی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران،ایران

اصغر هاشمی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران،ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پورجعفر، م، صادقی، ع، احمدی، ف، بسط اصول و معیارهای ...
  • دانشپرور، س، لقایی، ح، موسوی فاطمی، ح، عباسی، ر، اهمیت ...
  • بمانیان، محمد رضا، برنامه ریزی در راستای احیای محیط طبیعی ...
  • ایرانی بهبهانی، هما، فریادی، شهرزاد، محبعلی، گلنار، حفاظت و باززنده ...
  • حسینیون، سولماز، رود و دره های شهری، سرمایه های روان ...
  • بزرگی، ع، پورجعفر، م، بمانیان، م، 1383، تحلیلی پیرامون برنامه ...
  • صفاری، ا، موسی وند، ج، افتخار، س، ، تحلیل توسعه ...
  • http: //www. tehran-doe.ir/l K6] http ://www.mrud.r [7] http ://www.ichto.r ...
  • With a focus On Agriculture, Natural Resources, Environment and Tourism ...
  • http : /hamyar-kool akchal _ mihanblog .com ...
  • نمایش کامل مراجع