بررسی مقایسه ای رابطه وزن و پارامترهای مورفومتریک اتولیت با طول ماهی در گونه کفشک تیزدندان (Psettodes erumei Bloch and Schneider, ۱۸۰۱) سه منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان (استان هرمزگان)

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 302

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICII08_133

تاریخ نمایه سازی: 16 آذر 1400

چکیده مقاله:

مطالعه حاضر با هدف تعیین روابط بین وزن اتولیت و پارامترهای مورفومتریک آن با طول ماهی در گونه کفشک تیزدندان انجام شد. برای این منظور طی ماه های فروردین تا آبان ۱۳۹۶، تعداد ۹۴ نمونه از صید تورهای ترال کفروب و تورهای گوشگیر کف سه منطقه خلیج فارس )بندر لنگه، ۳۱ نمونه(، تنگه هرمز )جزیره قشم، ۳۲ نمونه( و دریای عمان )بندر جاسک، ۳۱ نمونه( تهیه و بررسی شد. پس از استخراج اتولیت های سمت دارای چشم و سمت فاقد چشم، وزن و پارامترهای مورفومتریکی اتولیتها شامل طول، عرض، محیط و مساحت از طریق تهیه تصاویر دیجیتلا به کمک نرم افزارImage plus ۲ Motic ثبت گردید. میانگین وزن و پارامترهای اتولیتی )هم در اتولیت سمت دارای چشم و هم در اتولیت سمت فاقد چشم( در سه منطقه تفاوت معنیدارای نشان نداد. برای تعیین روابط رگرسیونی، ابتدا همبستگی بین طول کل ماهی با پارامترهای اتولیتی از طریق همبستگی پیرسون بررسی شد. نتایج نشان داد که در هر سه منطقه رابطه بین طول ماهی و پارامترهای اتولیتی در سطح ۰/۰۱ معنیدار بود. روابط رگرسیونی طول ماهی با پارامترهای اتولیتی )سمت دارای چشم و سمت فاقد چشم( وابستگی قوی ای بین طول کل ماهی با وزن، طول و مساحت اتولیت در هر سه منطقه نشان داد که این وابستگی در خلیج فارس و تنگه هرمز نسبت به دریای عمان قویتر بود .)r۲<۰/۷۵( نتایج مطالعه حاضر اطلاعات بنیادی برای انجام مطلاعات دیگر در زمینه شناسایی دقیق ذخایر کفشک تیزدندان، به عنوان یک گونه مهم تجاری، در شملا خلیج فارس و دریای عمان بر اساس آنلایز شکل اتولیت را فراهم میکند و از این طریق به مدیریت صید و بهره برداری پایدار از ذخایر این گونه در منطقه کمک شایانی میکند.

نویسندگان

مهرناز قنبرزاده

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

علی سالارپوری

پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سا زمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعبا س

احسان کامرانی

گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعبا س

محمد شریف رنجبر

گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس