CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

برهم کنش تنش خشکی انتهای فصل و کاربرد برگی اسمولیت ها بر روی عملکرد و اجزای عملکرد بابونه آلمانی (Chamomilla recutita L.)

عنوان مقاله: برهم کنش تنش خشکی انتهای فصل و کاربرد برگی اسمولیت ها بر روی عملکرد و اجزای عملکرد بابونه آلمانی (Chamomilla recutita L.)
شناسه ملی مقاله: JR_IJMAPR-34-3_011
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

فرهاد مسعودی صدقیانی - دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
مجید امینی دهقی - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
علیرضا پیرزاد - دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
محمدحسین فتوکیان - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
به منظور بررسی تاثیر کاربرد برگی اسمولیت ها بر عملکرد کمی و کیفی بابونه آلمانی در شرایط خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل آبیاری به عنوان عامل اصلی در سه سطح ](آبیاری پس از ۵۰ (بدون تنش)، ۱۰۰ (تنش متوسط) و ۱۵۰ میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر (تنش شدید)[ و محلول پاشی به عنوان عامل فرعی در هفت سطح ](عدم محلول پاشی (NS)، محلول پاشی با آب مقطر (W)، متیل جاسمونات (۷۵ میکرومولار= MJ)، سالیسیلیک اسید (۲ میلی مولار= SA)، هیومیک اسید (۲.۵ لیتر در هزار= HA)، گلایسین بتائین (۵ میلی مولار= GB) و گاماآمینوبوتیریک اسید (۵۰ میلی مولار= GABA)[ بود. هدایت الکتریکی آب آبیاری ۴.۸ دسی زیمنس بر متر بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که GABA توام با تنش شدید بیشترین عملکرد اسانس (۳.۰۷ کیلوگرم در هکتار) را به خود اختصاص داد. در گیاهان تیمار شده با GABA در تنش شدید شاخص برداشت اسانس به ترتیب افزایش ۶۰ و ۵۸ درصدی نسبت به گیاهان تیمار شده با W و NS نشان داد. بیشترین و کمترین شاخص برداشت کاپیتول با ۸۱/۷۰% و ۲۳/۲۸% به ترتیب از ترکیب تیماری GB و بدون تنش و W همراه با تنش شدید بدست آمد. SA، GB و GABA باعث افزایش عملکرد کاپیتول در تنش شدید در مقایسه با تنش متوسط شدند. تنش شدید باعث افزایش معنی دار محتوای اسانس از ۰.۶۶% به ۱.۱۳%، کاهش ۳۵ درصدی شاخص برداشت بذر نسبت به تیمار شاهد و کاهش معنی دار عملکرد بیوماس نسبت به تنش متوسط شد. MJ و SA در مقایسه با NS، عملکرد بذر را در تنش متوسط افزایش دادند.

کلمات کلیدی:
عملکرد کمی, رژیم های آبیاری, محتوای اسانس, متیل جاسمونات

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1281187/